Разходите по Kindle Fire изяждат печалбата на Аmazon

Разходите по Kindle Fire изяждат печалбата на Аmazon

© SHANNON STAPLETON


- 12% поевтиняха акциите на компанията при новината

Amazon.com изненада инвеститорите с много по-слаба от очакваната перспектива за приходите през ключовото празнично тримесечие, пише "Ройтерс".


Компанията направи много разходи за новия си таблет Kindle Fire. Във вторник акциите й се сринаха с 12%, след като новината породи съмнения, че Amazon са изгубили част от инерцията си, която помогна на инвеститорите да пренебрегнат ниските маржове на компанията.




Компанията предвижда приходи за четвъртото тримесечие между 16.34 и 18.65 млрд. долара, което ще бъде между 27 и 44% растеж, сравнено с година по-рано. В третото тримесечие продажбите са се увеличили с 44%, а във второто – с 51% спрямо 2010 година. Компанията обяви и че ще излезе с 250 млн. оперативна печалба в последното тримесечие.


Очакванията на Уолстрийт бяха за 374 млн. долара оперативна печалба. "Все още не виждаме инвестицията да се изплаща. Мисля, че инвеститорите са нетърпеливи", каза анализаторът от Evercore Partners Кен Сина.


Прогнозите за четвъртото тримесечие на Amazon предвиждат марж на печалбата от нула, смята анализаторът от Jefferies & Co Юсеф Скуали.


Във вторник Amazon обяви резултатите си за третото тримесечие. Нетната печалба на компанията е 63 млн. долара, сравнено с 231 млн. долара през същия период на 2010 г. Приходите пък са 10.95 млрд. долара – 44% ръст спрямо третото тримесечие на миналата година.


В края на септември компанията показа новия си таблет Kindle Fire и голяма част от анализаторите смятат, че той се продава на цена, близка до разходите за производството му или дори на малка загуба.


Главният финансов директор на Amazon Том Скутък каза след излизането на резултатите, че компанията трябва да добави още капацитет към доставките си, за да се справи с растежа на онлайн бизнеса си.


Amazon планира да построи 17 нови центъра за доставки тази година – с два повече от планираните, отбеляза Скутък и добави, че производството на Kindle Fire ще се увеличи "с няколко милиона единици" заради голямото търсене.

Ключови думи към статията: