🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не отписвайте електронния четец

Въпреки че интересът към тях леко намаля, на пазара излизат нови и все по-функционални предложения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електронното мастило

Екранът на дигиталните четци работи с технология "електронно мастило", разработено от компанията E Ink през 1997 г. Визуализацията се получава чрез движение на черни и бели микрочастици с различен заряд, като енергия се използва само при смяна на страницата. Така устройството не излъчва светлина, която да уморява очите, за разлика от LSD екраните. Недостатък е, че при смяна на страницата има секунда на неприятно проблясване. Окото привиква към него и след определен момент мозъкът спира да регистрира този ефект.

През 2007 г. Amazon направи миниреволюция в четенето със своя Kindle, макар преди това и други компании да се опитваха. Интересът към електронния четец при дебюта му е толкова голям, че всички бройки са изкупени само пет часа и половина. С навлизането на таблетите и смартфоните обаче възникна дебатът за бъдещето на четенето, любовта към аромата на хартия и мастило и перспективата да съхраниш стотици книги в 300 грама устройство. Десет години по-късно изглежда, че класическият формат на книгата е спасен: продажбите на дигитална литература и електронни четци вървят надолу, а хартиените издания бележат ръст, сочи статистика на британската издателска асоциация.

Въпреки това електронния четец има няколко практически предимства: компактен и значително по-лек, той ще ви спести доста място в пътния багаж, лесно може да четете в тъмното, без да пречите на спящата половинка, тъй като повечето модели са с вградено недразнещо очите осветяване. Особено привлекателни са калиграфическите екстри - повечето електронни четци позволяват избор между десетки различни шрифтове и регулиране големината на буквите. В същото време технологията еволюира: новите модели са с голяма разделителна способност, различни функции за предпазване на очите от умора, много повече памет, а и никога не забравят до коя страница сте стигнали.

Освен това вграден преводач позволява да се чете по-бързо чуждоезична литература, а новите думи се запазват в персонален речник.Свързани с аудиоустройство, някои електронни четци могат да четат на глас. За ценителите на по-нови и неизвестни автори дигиталните издания улесняват достъпа до техните творби: така например ще може да откриете онзи сборник с разкази на любимия ви японски автор, наличен само на английски, без скъпа и бавна доставка до България. Най-вероятно ще намалите своя екологичен отпечатък, ако вместо да принтирате поредния дълъг фирмен доклад, качите файла в своя четец.

Дигиталният текст всъщност не се състезава с мастиления, а само му дава повече удобство: или както казва британския писател и актьор Стивън Фрай: "Книгите са толкова заплашени от Kindle, колкото стълбите от асансьора."

Формати и книги

В зависимост от коя онлайн книжарница избирате книгата си тя може да бъде в различен формат, който често е специфичен за устройството, произведено от същата компания. Kindle устройствата работят с MOBI, AZW, a EPUB е универсален формат, използван от останалите устройства. Файлове в PDF се отварят от всички модели, но често текстът изглежда по-малък, което може да затрудни четенето. С приложенията Calibre или Epubor Ultimate Converter лесно може да прехвърляте своите книги от един формат в друг. В сайтове за български e-книги като chitanka.info и booksbg.org има вечни класики, както и книги на 2-3 години с безплатен достъп, a от сайтовете на големи книжарници като Helikon и Ciela има и по-нови издания. За чуждоезична литература изборът е доста по-голям, като освен от фабрично вградената платена книжарница може да откриете и голяма селекция от безплатни книги в сайта на Project Gutenberg с над 54 хил., Amazon cheap reads за Kindle или free-ebooks.net.

Цените на по-старите модели или по-нисък клас електронни четци започва от 160 лв., а в сайтове като eBay може да откриете и под 100 лв. За среден клас електронен четец като Kindle Paperwhite цента е около 250 лв., а за моделите с повече екстри тя стига до 600 лв.

Kindle Paperwhite 3

Бестселър на пазара от момента на излизането му, Kindle Paperwhite 3 е най-продаваният електронен четец в света. Шестинчовият екран е с наистина добра разделителна способност от 300 пиксела на инч, а технологията e-paper имитира максимално специфичната хартиена текстура. Батерията може да издържи седмици, дори при честа употребa, усилена яркост и включен Wi-Fi, а със вградена 2 GB памет може да се съхраняват над хиляда книги. В допълнение Amazon пази неограничен брой книги в личния ви литературен Cloud, до който имате достъп през телефон, таблет или лаптоп. Компанията предлага най-голямата селекция от електронни книги, но и ограничава потребителите си да използват само техни продукти, въпреки че има начини за заобикаляне на системата, подсказват техническите блогове.

Английската дума kindle означава запалвам, пламвам, а корените ѝ могат да се проследят до нордическата думата за свещ kyndill.

Kobo Aura H2O 2017

Kobo Aura H2O 2017 е електронният четец на плавателя. Устройството работи без проблем, потопено до 1 час на два метра дълбочина, което значи, че няма да се тревожите дали ще се намокри, докато четете край басейна или в него. Друг бонус е, че светлината на екрана се променя от студена бяла светлина към по-мек жълт нюанс вечер, за да не вреди върху съня. Много повече вградена памет: с 8 GB може да разполагате с онлайн библиотека от над 6 хиляди издания. При употреба около 30 минути на ден може батерията може да издържи до месец. Може да проветите колко време сте прекарали четейки и колко часа още ви остават. Въпреки, че онлайн книжарницата на Kobo е по-скромна от тази на Amazon, устройството може да разчита повече типове файл формати.

Nook Glowlight Plus

Дизайнът на новия e-reader на американската компания Barnes & Noble включва изчистен дизайн, стилен алуминиев гръб и водоустойчива технология. Шестинчов екран с отлична резолюция от 300 пиксела на инч създава добре оформен текст, а софтуерът на устройството е наистина лесен за разгадаване. Недостатък е, че обновяване на страниците и отговор на команди отнема с почти секунда повече в сравнение с други четци от същия клас. Nook Glowlight Plus също предлага синхронизация със всичките устройства и Cloud съхранение за библиотеката ви. Компанията предлага втората най-голяма селекция от дигитална литература.

reMarkable Paper Tablet

Описан като хартията на бъдещето, таблетът, както и останалите четци използва електронно мастило, но по много по-интерактивен начин. Норвежкият предприемач Магнус Уанберг решава да създаде компанията reMarkable преди 4 години в опит да събере предимствата на хартията с тези на новите технологии - специфичния допир на материята и естественото движение на химикала по нея, но с лекотата и Cloud съхранението на таблет. И според първите отзиви от потребители наистина успява. Десетинчов екран със скорост на реакция 50 милисекунди ви гарантира изживяване без дразнещи паузи или забавяне, а батерията издържа до седмица без зареждане. Въпреки че компанията няма своя онлайн книжарница, може да качите свои файлове в основните текстови и графични формати. Първите бройки са изкупени още в предварителна продажба, а следващата партида ще бъде налична чак през октомври.

Модели, параметри, цени
Моделекран (в инчове)резолюция (пиксела на инч)Вградена паметТегло ( в грама)Цена
Източник: "Капитал"
Kindle Paperwhite 201563002 GB205250 лв.
Kobo Aura H2O 20176.82658 GB210364 лв.
Nook GlowLight Plus63004 GB195320 лв.
reMarkable Paper Tablet10.32268 GB350479 долара

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 3

    Повече от 5 год. четях на старичкия си /вече/ Kindle, но от началото на т. г. чета на PocketBook Touch Lux 3. Разликата е невероятна, разбира се.
    Въпреки че отчитам предимствата на ел. четец при пътуване, ваканции и в ежедневието, добрата "стара" хартиена книга ми е любима по много причини. Последният абзац от статията е "казал" всичко за конкуренцията м/у тях. Важното е да се чете.

    Нередност?
  • 2
    kilgore avatar :-|
    kilgore
    • + 3

    Kindle е супер за прочитни книги - романчета.
    Не става за учене, книги с картинки, исторически с карти и т.н.
    Купете си най-евтиния Kindle и четете в градския транспорт, вместо да скучаете. :)

    Нередност?
  • 3
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq
    • - 1

    имам киндъл, който вече е на няколко години. но наистина, две неща, както казва статията и колегите по-горе: първо, много е неудобен за професионална работа като академичната - и откъм боравене (как се цитира страница от академична книга, когато текстът постоянно "тече" в различна големина, според удобството на четящия?, отварянето на сканирани пдфи е мъчително, мудно и бавно, не е направен за това), и откъм усещането за това, че при книжната книга можеш да разгърнеш много бързо навсякъде, докато при киндъла - не. и второ, наистина книжното издание остава незаменимо откъм усещане. чисто естетически, сетивно. затова като пътувам, взимам една чанта с книги, от които обикновено стигам до една.

    Нередност?
  • 4
    inspektora avatar :-|
    Dimitar Atanasov
    • - 3
    • + 2

    Има чудесни приложения за четене на таблет. Защо да купувам Киндъл?

    Нередност?
  • 5
    elle_blonde avatar :-P
    elle
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "inspektora":

    Заради очите си :)

    Нередност?
  • 6
    inspektora avatar :-|
    Dimitar Atanasov
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#5] от "elle":

    И по точно?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал